fbpx
Noutăți

Deshidratarea – un pericol real pentru sănătate

By 21/08/2020 No Comments

”În medie, corpul uman este alcătuit din 70 de procente de apă. Ne începem existenţa ca fiind 99 de procente apă, ca fetuşi. Când ne naştem, suntem 90 la sută apă, iar când devenim adulţi suntem sub 70 de procente. Dacă murim de bătrâneţe, probabil vom fi aproximativ 50 de

procente apă. Cu alte cuvinte, pe tot parcursul vieţii existăm mai ales ca fiind apă.” Masaru Emoto, Mesajele ascunse din apă.

Apa, esențială pentru viață

Apa este unul dintre cei mai importanți constituenți ai organismului uman, fără de care existența noastră nu ar fi posibilă. Deși nu ne gândim la acest lucru zilnic, corpul nostru este compus din două treimi de apă. Fără apă, supraviețuirea noastră se reduce la doar câteva zile.

Așa cum putem vedea și în citatul de mai sus, cu cât organismul este mai tânăr, cu atât e mai mare procentul de apă din corp. Pe măsură ce îmbătrânim acest procent se diminuează, iar hidratarea corectă devine esențială pentru sănătatea celulelor noastre. O reducere cu doar două procente a aportului de apă din organism duce la instalarea deshidratării, care netratată corespunzător, în cazuri grave poate duce la deces.


Semnele deshidratării

Cum putem să ne dăm seama dacă celulele noastre sunt hidratate sau nu? Fiind atenți la cum ne simțim și devenind conștienți de primele semne de deshidratare:

– ameteală;

– buze uscate și/sau crăpate;

– stare de oboseală;

– senzatie de sete;

– reducerea capacitatii de concentrare;

– palpitații;

– tulburări de vedere;

– uscăciunea gurii;

– urină inchisă la culoare etc.

Un organism bine hidratat înseamnă celule hidratate, iar asta înseamnă o bună desfășurare a tuturor proceselor bio-chimice și metabolice. În lipsa unei bune hidratări, se instalează treptat o serie de afecțiuni ce ar putea fi prevenite cu simplul obicei de a bea o cantitate suficientă de apă la timpul potrivit. Printre afecțiunile declanșate de o hidratare deficitară, se pot enumera: afecțiunile digestive, infecții ale tractului urinar, dureri articulare/artrită, afectarea vederii (ochii sunt 80% apă), probleme în buna funcționare a creierului, funcționare deficitară a rinichilor și ficatului etc.

Hidratați-vă adecvat deoarece hidratarea înseamnă hrană pentru fiecare celulă.